Klinične raziskave

L-arginin
Arginin je aminokislina,njena L-oblika pa je ena od 20 aminokislin, ki v človeškem organizmu tvorijo beljakovine. Ker je L-arginin prekurzor dušikovega monoksida, ki razširja krvne žile, se že dalj časa uporablja pri številnih stanjih, kjer je potrebna vazodilatacija; sem spadajo tudi motnje erekcije.
Raziskava, ki je preučevala učinke oralne administracije visokih doz L-arginina pri moških z organskimi motnjami erekcije, ki so jo izvedli na Oddelku za urologijo in nefrologijo Univerze v Tel Avivu je dokazala, da je L-arginin pripomogel k občutnemu izboljšanju erekcije. Kar 31 odstotkov moških, ki so sodelovali v raziskavi, je namreč poročalo o pozitivnih spremembah, ki so zagotovile boljšo erekcijo.

Vir: J. CHEN, Y. WOLLMAN*, T. CHERNICHOVSKY*, A. IAINA*, M. SOFER and H. MATZKIN: Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor l-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Departments of Urology and *Nephrology, Tel Aviv Sourasky Medical Center, Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University, Tel Aviv, Israel. BJU International (1999), 83, 269–273.

Sibirski ginseng
Sibirski ginseng, ki nosi latinsko ime Eleutherococcus senticosus, je le daljni sorodnik vrste ginseng, saj se od ostalih rastlin te vrste razlikuje v številnih značilnostih. Prav zaradi teh značilnosti se danes uporablja za zdravljenje številnih težav, med njimi so tudi težave z erekcijo. Sibirski ginseng na kvaliteto vaše erekcije ne vpliva neposredno, pač pa poskrbi za splošno vzdržljivost, vitalnost in boljše delovanje srca in ožilja, kar s seboj prinese tudi manj težav z erektilno disfunkcijo.
Študija, ki so jo nedavno izvedli na Kitajskem, je ponovno dokazala, da ima sibirski ginseng pomembno vlogo pri krepitvi vzdržljivosti, kardiovaskularnih funkcij in splošne pripravljenosti. Spremembe je devet moških, ki so sodelovali v raziskavi, opazilo že v roku osmih tednov, kolikor je trajala študija.

Vir : Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY: The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Graduate Institute of Nutrition and Food Sciences, Fu Jen Catholic University, Taipei, Republic of China. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11.

Muira Puama (Ptychopetalum olacoides)
Muira Puama se že stoletja uporablja kot zdravilo za težave z erekcijo in krepitev libida; že zelo zgodnje raziskave so te hipoteze tudi potrdile. Kasneje je bilo izvedenih še več različnih raziskav, ki so vse potrdile blagodejen učinek Muire Puame na erekcijo. Raziskava, ki jo je nedavno izvedla skupina indijskih raziskovalcev, je te trditve le še dokončno dokazala.
V študiji so raziskovali učinke pripravka VigRX Plus; ta vsebuje izvlečke številnih rastlin (med njimi je tudi Muira Puama), ki naj bi pomagali pri zdravljenju težav z erekcijo. V raziskavi je sodelovalo 78 moških, starih med 25 in 50 let, ki so trpeli zaradi milih do zmernih težav z erekcijo. Tekom študije, ki je trajala 12 tednov, so moški dvakrat dnevno dobivali bodisi kapsulo s pripravkom, bodisi kapsulo s placebom. Rezultati so bili zelo dobri; kar 90 odstotkov moških, ki so v raziskavi prejemali dejanski pripravek, je bilo z rezultati tako zadovoljnih, da so želeli z jemanjem pripravka nadaljevati tudi v prihodnje. Končna ocena raziskave je pokazala, da se je pripravek izkazal kot izjemno učinkovit pri več kot 50 odstotkih moških, vključenih v raziskavo.

Vir: Gaurang R Shah, Manojkumar V Chaudhari, Suresh B Patankar, Shrikant V Pensalwar, Vilas P Sabale and Navneet A Sonawane: Evaluation of a multi-herb supplement for erectile dysfunction: a randomized double-blind, placebo-controlled study. BMC Complementary and Alternative Medicine 2012, 12:155.

Saw Palmetto (Serenoa Repens)
Sadež Saw Palmetto se že dolgo časa uporablja kot zdravilo za težave s prostato, ki so močno povezane tudi s težavami z erekcijo, najnovejše študije pa so dokončno dokazale tudi vlogo tega sadeža pri odpravljanju težav z erekcijo. Leta 2002 objavljena študija, ki je vključevala 150 moških s težavami s  prostato, je pokazala, da izvleček močno omili težave z uriniranjem, pa tudi odpravi težave z erektilno disfunkcijo. Kontrola rezultatov je bila izvedena 6, 12, 16 in 24 mesecev po začetku raziskave; ob vsaki kontroli, pa tudi ob koncu študije, so bili rezultati izjemno pozitivni.
Pokazalo se je namreč, da se je ob vsakem mejniku in ob koncu raziskave močno izboljšal tok urina, obenem pa se je zmanjšala velikost prostate. Seksualna funkcija je v prvem letu raziskave ostajala nespremenjena, medtem ko se je v drugem letu raziskave opazno izboljšala in takšna tudi ostala.

Vir: Pytel Y, Vinarov A, Lopatkin N, Sivkov A, Gorilovsky L, Raynaud J. Long-term clinical and biological effects of the liposterolic extract of serenoa repens in patients with symptomatic benign prostatic hyperplasia. Adv Ther. 2002;19(6):297–306. doi: 10.1007/BF02853175.

Tribulus Terrestris (Burra Gokhru)
Rastlina, ki se že dalj časa uporablja v ajurvedski medicini, se je nedavno izkazala tudi kot izjemno močno sredstvo za zdravljenje težav z erekcijo. Že študije, ki so jih izvedli v 80. letih prejšnjega stoletja, so pokazala prepričljive rezultate v zvezi s seksualno funkcijo pri moških, v zadnjem času pa smo priča še bolj zanimivim rezultatom študij.
Študije, ki so jih izvedli v zadnjem času, so namreč pokazale, da Tribulus Terrestris nima le izjemne vloge pri izboljševanju erekcije, pač pa pomembno vpliva tudi na libido, saj ga opazno okrepi. Učinki so vidni tudi v delovanju samega organizma, saj se je tekom študije raven testosterona pri udeležencih raziskave opazno povišala.

Vir: Surender Singh, Vinod Nair, and Yogendra K. Gupta: Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats. J Pharmacol Pharmacother. 2012 Jan-Mar; 3(1): 43–47.

Horny Goat Weed (Epimedium Sagittum)
Epimedium Sagittum se v tradicionalni vzhodnjaški medicini uporablja že leta, vendar večinoma v precej drugačne namene; uporabljajo jo namreč za zdravljenje bolezni ledvic, sklepov in jeter. A njena prava moč se skriva nekje drugje; gre namreč za izjemno močan afrodiziak, kar so s pridom izkoriščali že precej pred našim časom.
Klinične raziskave so v zadnjem času dokazale, da Epimedium Sagittum oziroma njena aktivna sestavina Icariin (ICA) dejansko pripomore k odpravljanju težav z erekcijo. Aktivna sestavina namreč poskrbi za boljšo odzivnost tkiva penisa, kar posledično pripomore k boljši, močnejši in bolj kvalitetni erekciji.

Vir: Alan W. Shindel, MD,* Zhong-Chen Xin, MD,† Guiting Lin, MD, PhD,* Thomas M. Fandel, MD,* Yun-Ching Huang, MD,* Lia Banie, BS,* Benjamin N. Breyer, MD,* Maurice M. Garcia, MD,* Ching-Shwun Lin, PhD,* and Tom F. Lue, MD*: Erectogenic and Neurotrophic Effects of Icariin, a Purified Extract of Horny Goat Weed (Epimedium spp.) In Vitro and In Vivo. J Sex Med. 2010 April; 7(4 Pt 1): 1518–1528.

Spletno mesto uporablja piškotke. Omogočajo ti boljše delovanje strani, lažje iskanje in enostavnejši nakup.
Več o piškotkih